12 december 2018

8 kostuumvest details die elke man moet kennen

Ben je op zoek naar je trouwkostuum, maar kan je door de bomen het bos niet meer zien? We lijsten hier enkele belangrijke details op die de keuze van een kostuumvest toch al wat makkelijker maken. Een goed maatpak doet een man strakker, groter en sterker lijken. Wie wilt dat niet? Ga daarom voorbereid naar je pas-afspraak, zodat je de juiste keuze kunt maken. Na het lezen van deze blogpost weet je alles over de fijnere aspecten van een kostuumvest en waar je dus op moet letten bij het passen.

1. Single vs. Double Breasted Kostuumvesten

Een Single Breasted kostuumvest  is een vest met een enkele rij knopen. Deze binden simpelweg beide helften van het vest tesamen. Een Single Breasted kostuumvest is de meer klassieke look en komt het vaakste voor.

Standaard Single Breasted kostuumvesten hebben 2 à 3 knopen en een driehoekige haak revers. Het aantal knopen varieert echter van één tot vier en als kraag is een gepunte revers of geronde shawlkraag revers eveneens gepast.

Een Double Breasted kostuumvest heeft extra stof dat kruist van links naar rechts. Het gebrek aan kledij tijdens de Wereldoorlogen, en de populariteit van Single Breasted vesten onder oorlogsveteranen, maken deze Double Breasted kostuumvesten eerder zeldzaam.

Een Double Breasted kostuumvest is formeler dan een Single Breasted kostuumvest. Standaard zie je deze vesten met 6 knopen en een typerend gepunte revers om de schouders te accentueren. Knopen kunnen wel variëren van vier tot acht.

double-breasted kostuumvest

2. Kostuumvest knopen

De keuze gaat tussen één, twee of drie knopen aan de voorkant van een Single Breasted kostuumvest.

 • Eén knop wordt meestal gebruikt op een smoking. Voornamelijk gedragen als avondkleding.
 • Twee knopen zijn de meer klassieke look in mannenmode. Deze stijl past bij elk lichaamstype en doet elke man er groter uitzien. Twee knopen zijn zowel geschikt voor sociale als zakelijke evenementen.
 • Drie knopen worden voornamelijk gebruikt voor grotere mannen. Op formele gelegenheden zoals een bruiloft is dit eveneens veelvoorkomend.

Er worden ook wat regels gehanteerd voor het knopen van single breasted kostuumvesten:

 • Eén knop: Altijd dicht, behalve als je zit.
 • Twee knopen: Gebruik steeds de bovenste knop en laat de onderste knop gewoon los.
 • Drie knopen: Knoop de middelste en/of de bovenste knopen, maar laat de onderste steeds los.

Knoop nooit de onderste knop van een kostuumvest. 

 

Lees ook: 9 fouten die je zeker moet vermijden als je een kostuum draagt

 

3. De 3 Basis Silhouetten

Het silhouette verwijst naar de vorm of snit van een kostuumvest.

De vorm van je kostuum creëert je volledige vertoning. Er zijn drie basis silhouetten voor een kostuumvest.

 • “Sack” of “Brooks Brothers” kostuumvest: Zoals de naam het al zegt, is het een vormloze vest met smalle schouders. De vest hangt op het lichaam en verbergt de lichaamsvormen van de drager.
 • “Structured Silhouette” kostuumvest: Deze silhouette werd geïnspireerd door militaire uniformen en is het meest formele silhouette voor een kostuumvest. De schouders zijn gevoerd en de zij is ingenomen, wat de drager bijna een zandloperfiguur geeft.
 • “Fitted Silhouette” kostuumvest: Dit aanpassend model is geschikt voor mannen die eerder fit zijn.

 

Lees ook: Gespot bij mannelijke modellen: de strik

 

4. Een driehoekige Haak revers vs. Gepunte revers vs. Shawlkraag revers

De revers reflecteren de proporties van het vest. Brede revers staan goed bij een rondere man, terwijl dezelfde revers op een magere man de proporties zou verstoren. Een mooie revers komt normaal gezien tot aan het middelpunt tussen de kraag en schouders.

Er zijn 3 types revers:

 • Een driehoekige haak revers: de bovenkant van de revers en de onderkant van de kraag  ontmoeten elkaar in een haak. Dit is het meest voorkomende type revers en past bij een Single Breasted kostuumvest.
 • Gepunte revers hebben sterk gepunte kanten gericht naar de schouders. Een gepunte revers is formeler en een typerend kenmerk van een Double Breasted kostuumvest.
 • Shawlkraag revers hebben een continue curve zonder onderbreking zoals wel het geval is bij bovenstaande revers. Deze worden gedragen als avondkledij.

 

5. Types zakken voor kostuumvesten

Standaard zit er altijd een zakje op de linkerborst van het kostuumvest. Dit wordt ook wel het borstzakje genoemd. De flappen op de zakken zouden consistent moeten zijn met de grootte van de revers, niet te groot en niet te klein.

 • De “jetted” zak is meer gekleed, wat verklaart waarom het traditioneel wordt gebruikt op smokings.
 • De flapzak maakt de heupen iets dikker, terwijl een zak met slip een slanker uiterlijk geeft.
 • Schuine zakken zijn sportiever en hebben steeds een flap.
 • Een ticketzakje werd origineel gebruikt om treintickets in te bewaren.
 • Een opgestikte zak is enkel geschikt op sportieve vesten en niet op formele kostuumvesten.

 

6. Mouwknoppen van kostuumvesten

Of ze nu functioneel zijn of niet, een kostuumvest zal knoopjes hebben op de mouwen. Vier knopen zijn standaard voor de mouwen van een kostuumvest, terwijl een sportvest er slechts één heeft.

 

 

De knopen zouden ook vlak bij elkaar moeten worden geplaatst. Bijna “kissing”.  Vroeger stonden de knopen van een kostuumvest ver uit elkaar, dat wees op superieure kwaliteit. Dit is echter niet langer een geldig kenmerk aangezien kledingmakers in massaproductie dit detail namaken om hun kledij beter te laten overkomen.

 

 

7. Zonder split vs. enkele split vs. dubbele split

Er zijn drie mogelijkheden als split in een vest: Amerikaans, Italiaans of Engels.

Zonder split – Wordt verkozen door Italianen. Deze stijl is meer aanpassend.

Met één split – Dit is de Amerikaanse stijl.

Dubbele split – Staat je toe om vlotter te bewegen met je handen. De flap komt op wanneer je zit of je handen in je zakken steekt, wat voorkomt dat de vest kreukt en het houdt de rug bedekt.

 

8. Revers knoopgat

Het knoopsgat op de revers werd oorspronkelijk gebruikt om de kostuumvest te sluiten. Nu heeft het een meer esthetische waarde, om een boutonniere in te stoppen. De boutonniere wordt gedragen aan de linkerrevers van het kostuumvest.

Er is geen speciale gelegenheid nodig om een bloem in je knoopsgat te stoppen. Het zal echter wel steeds de aandacht trekken en vooral dienen als conversatiestarter. De bloem die je kiest  moet gepast zijn voor de gelegenheid.

Lees ook: Blijf stijlvol met de Cleofe Finati-collectie van Archetipo, ook na je trouw

Hoe jij je kostuumvest draagt, is een afhankelijk van je persoonlijke stijl. Bij Linx Fashion hebben we voor elke stijl wel iets! Klaar om te komen passen? Maak hier je pas-afspraak. 

Deel dit artikel