23 maart 2017

9 Fouten die je zeker moet vermijden als je een kostuum draagt

De kleren maken de man. Een vaak gehoord spreekwoord. Zeg nu zelf, een goed geklede man is aantrekkelijk. Zeker als hij een kostuum draagt. Het straalt zelfvertrouwen uit en geeft een bepaalde status mee. Maar dat geldt niet meer helemaal als je een kostuum niet op de juiste manier draagt. Geen nood! Wij helpen je, door 9 fouten op te sommen bij het dragen van een kostuum, en door je mee te geven wat je best wel doet.

FOUTE FIT

We beginnen bij het allerbelangrijkste: de pasvorm. Voor eens en voor altijd: een kostuum moet goed zitten. Kies de juiste pasvorm voor jouw model, en zorg ervoor dat het overal goed past.

ONDERSTE KNOOP DICHTDOEN

Heeft je vest meer dan één knoop? De regel geldt dat je de onderste knoop open laat staan. Waarom? Het oogt gewoon veel mooier, omdat het zo soepel valt en over het algemeen beter zit. Door de onderste knoop open te laten krijgt je kostuum een minder stijve indruk en zijn er minder plooien zichtbaar. Veel kostuums worden tegenwoordig zelfs ontworpen vanuit deze ongeschreven regel.

TE VEEL OF FOUTE ACCESSOIRES

Voor accessoires geldt het ‘less is more’ principe. Een goed accessoire is een must, maar je mag er zeker niet mee overdrijven. Ga voor een stijlvol horloge die je look af maakt. Kies een passende smalle riem in een neutrale kleur en draag de juiste das of strik. Match je accessoires met elkaar, maar overdrijf er niet in. Alles hoeft niet perfect op elkaar afgestemd te zijn, het is juist een trend om verschillende kleuren te combineren,  maar zorg vooral voor een goed evenwicht. Dan ga je nooit de mist in.

FOUT OPHANGEN

Het gebeurt vaak dat een kostuum op de foute manier wordt opgehangen. Dat is heel jammer, want als een kostuum juist wordt opgehangen kan het goed luchten en vormt het zich op de juiste manier. Een kleine plastic kleerhanger bijvoorbeeld, gebruik je beter voor iets anders. Kies voor een brede houten hanger om plooien op de foute plaatsen te voorkomen. Zorg ook voor voldoende ruimte in je kast zodat je kostuum niet kan kreuken door de druk van andere kleding.

VOLLEDIG ZWART KOSTUUM

Een kostuum hoeft zeker niet zwart te zijn. Integendeel, het is zelfs beter om te kiezen voor een pak in een andere kleur. Volledig zwart geeft snel een trieste sfeer, of lijkt snel té opgemaakt.  Kies in de plaats voor een grijs of blauw exemplaar. Liever iets specialer? Donkergroen is ook perfect mogelijk! Of wil je toch voor zwart kiezen? Dan is een opvallende gilet of das een must!

ONVERZORGDE KRAAG

Een goed onderhouden kostuum heeft regelmatig toch nog één probleem: een onverzorgde kraag. Dit deel van een hemd wordt vaak vergeten, want het is toch maar een klein en onopvallend onderdeel. Niets is minder waar. De kraag is een van de eerste dingen waar we automatisch naar kijken. Verzorg deze dus goed! Kragen worden nogal snel gelig, doordat ze snel in contact komen met parfum en verzorgingsproducten. Geef er dus extra aandacht aan tijdens het wassen. En ohja, vergeet ‘m ook zeker niet te strijken!  

FOUTE ONDERGOED & SOKKEN

Een kostuum draag je natuurlijk niet alleen. Ook de keuze van je ondergoed is heel belangrijk. Zorg om te beginnen voor de juiste onderbroek. Ga voor een comfortabel exemplaar in een slim-fit model. Vergeet ook je sokken niet! Kies voor sokken in een kleur en stof die ervoor zorgen dat ze versmelten met je broek. Geen witte wollen voetjes dus. Kijk ook naar de lengte van je sokken: zorg ervoor dat ze zeker lang genoeg zijn, zodat je geen blote benen toont als je broek iets omhoog komt.

NIET GOED ONDERHOUDEN

Het is belangrijk om je kostuum goed te onderhouden. Dat begint met het juist wassen en strijken ervan. Ga er best mee een droogkuis. Daar weten ze als de beste hoe ze je kostuum moeten onderhouden. Hiernaast moet je het ook op de juist manier dragen, letterlijk. Zo is het belangrijk dat je de pijpen een beetje optrekt als je gaat zitten, en dat je de knopen van je jasje openzet, om het rekken van de stof te voorkomen. Te veel spullen in je zakken kunnen het stof ook uitrekken, of zelfs doen scheuren. Let hier dus altijd goed mee op.

VERGETEN TE KNIPPEN

Een nieuw kostuum is op een paar plaatsen nog vastgemaakt. Plaatsen waar dit zeker zo is, zijn de back vents achteraan je jasje. Knip deze voorzichtig los en verwijder de draadjes. Anders valt je kostuum niet zoals het hoort. Ook de zakken zijn meestal dicht genaaid. Knip deze voorzichtig open als je ze wilt gebruiken. Zolang je ze niet volpropt, natuurlijk!

Zie je het al beter zitten om een kostuum te dragen nu je de kneepjes van het vak kent? Bekijk onze collectie online, of kom eens langs. Onze specialisten van de zaak helpen je bij de keuze van het juiste kostuum, passen het aan waar nodig, en geven je de nodige tips mee. Zo draag je zelf met gemak een kostuum, en geldt dat spreekwoord wel.

Deel dit artikel